16.2 C
Palma

QUÉ PASSA AMB LES FESTES POPULARS ?

NOTA INFORMATIVA

-

La nit de Cap d’Any, com altres anys, algunes associacions de veïns, entre elles la de Son Sardina i Establiments, van organitzar una festa a les places dels respectius barris. La festa es va iniciar a partir de les 24:00 hores, quan la gent ja havia sopat en família. A les 3.00 h la policia local es va presentar en dits esdeveniments obligant a donar-los per acabats. Fins i tot, es van enviar agents de paisà posteriorment per comprovar que es complia amb la paralització de l’activitat.
El resultat va ser que la gent es va quedar molt molesta i desanimada, fins i tot, alguns joves optaren per desplaçar-se a zones d’oci fora del barri agafant vehicle privat. Això és el que s’aconsegueix amb accions policials com aquestes: que els joves deixin els barris, que els voluntaris es desanimin, que l’acció comunitària desaparegui i que els barris siguin zones dormitori sense identitat ni vida pròpia.
Ara estan arribant els decrets d’autorització dels foguerons, i algunes associacions avisen que s’ha decretat la fi de festa a les 24 hores, fins i tot en dissabte, denegant així l’exempció horària sol·licitada per l’entitat organitzadora.
Amb independència del que figuri en els decrets d’autorització, es fa patent la indignació veïnal i sorgeixen reflexions importants:

  1. La Nit de Cap d’Any és l’única en què ningú es queixa de la nocturnitat de les festes, és un fet assumit d’aquí a les antípodes. La mateixa policia va reconèixer que actuava per ordres de Cort i que no hi havia hagut cap queixa veïnal.
  2. Organitzar celebracions en barris la Nit de Cap d’Any és una forma d’oferir alternatives d’oci de Km 0, evitant desplaçaments i fent celebracions col·lectives per a grups familiars, gent gran i adolescents. També és una forma de potenciar un oci més saludable i tranquil, més controlat, cívic i educatiu. Seria desitjable que se’n fecin moltes més celebracions d’aquest tipus.
  3. Crida l’atenció l’interès posat per aturar aquestes festes de barri en una nit en la qual se celebren esdeveniments privats per tot arreu fins a la matinada. A Establiments, per exemple, hi havia una festa organitzada pel Es Molí d’es Comte, promocionada com a “Festa Eufòria” fins a les 6 del matí, la qual va generar molt més renou i brutícia que la festa no comercial organitzada per l’Associació de Veïns. Es va donar el cas que els voluntaris netejaren la zona i la van deixar millor del que estava.
  4. Igualment, és curiós l’interès per aplicar escrupolosament l’ordenança de renous a les
    associacions veïnals als seus barris en moments tan especials i puntuals, mentre que fa anys lluitem per aconseguir que es facin respectar les ordenances en zones residencials on el sector de l’oci nocturn no deixa de violar-les de manera permanent i visible.
  5. Més enllà de la doble vara de mesurar que utilitzen les institucions —l’estret per al teixit associatiu i l’ample per al lleure privat i el funcionament institucional—, des del moviment veïnal i altres organitzacions ciutadanes patim retallades, increment de burocràcia, dificultats i menyspreu per part dels serveis institucionals, que ens prenen més com una molèstia que com un servei i un valor ciutadà.
  6. Sobre el valor de les festes populars, generades des de la base social, es fan judicis de valor per part del personal dels serveis institucionals que sovint les equiparen a una diversió frívola, organitzada per persones desocupades que sembla que es dediquen a molestar.
    Caldria que qui ha de servir a la ciutadania i fer funcionar les institucions tingués una base
    de formació en valors ciutadans i conegués el valor antropològic, social, educatiu, cultural i
    creatiu de la festa popular que sorgeix de la base social des de temps immemorials. Una
    societat que ha d’explicar i lluitar per defensar les seves festes populars davant de les
    mateixes institucions que beneeixen i toleren esdeveniments privats d’oci —en ocasions
    molt poc saludable— és una societat escassament democràtica.
  7. Des de sempre, la festa compleix una funció essencial en les societats humanes, com a
    creadora de senyes d’identitat col·lectiva, foment de la cohesió social i del desenvolupament comunitari en els territoris, creadora d’espais de socialització i educació en valors fonamentals per a la convivència. A més, la festa popular no té un valor mercantil o com a negoci privat, sinó que, organitzada en espais públics, és oberta, inclusiva, integradora, creativa i un exercici de ciutadania responsable, en la qual el voluntariat i l’organització ciutadana tenen un paper fonamental.
  8. Des de fa anys demanem a l’Ajuntament reunions de coordinació de serveis per atendre les festes dels barris en els cicles festius de l’any. La petició concreta és que se celebrin almenys dues reunions anuals: una al novembre per atendre necessitats de Nadal, Reis, Cap d’Any, Sant Antoni-Sant Sebastià i Carnaval, i una altra reunió al maig per programar les festes d’estiu. Sembla una missió impossible aconseguir-ho.
    En aquest marc de coordinació podríem harmonitzar necessitats ciutadanes i serveis
    institucionals, condicions de seguretat, terminis de sol·licitud i tràmits administratius,
    equipaments disponibles en cada moment, etc.
  9. La Comissió de Festes de l’Ajuntament de Palma, com a òrgan de participació ciutadana en la matèria, també duu anys sense reunir-se i tampoc s’aplica ni es té en compte el Pla Director de Festes, la suspensió del qual es va decidir el 2011 per la crisi, amb el compromís de tornar-lo a activar passada la conjuntura econòmica negativa. La realitat és que no s’ha reactivat.
  10. Ja que es modifiquen i estableixen ordenances i normatives per a tot, en comptes de fer-les cada vegada més restrictives, el que necessitem és una normativa que posi en valor i protegeixi les festes populars, que acabi amb les interpretacions arbitràries i restrictives per part dels serveis institucionals, i que ens dugui de l’actual estat d’ocurrència permanent a un estat de reconeixement de la festa popular sorgida des de la base social com un dret i un valor de la ciutadania.

Palma, 3 de gener de 2025.

DEIXA UNA RESPOSTA

Si us plau, introdueix el teu comentari!
Introduïu el vostre nom aquí

Entrades recents

has de llegir

Xarxes socials

0SeguidorsSegueix
0SubscriptorsSubscriure