Les associacions veïnals segueixen sense convocatòria de subvencions per a projectes que comencen a comptar el dia 1 de gener, cosa que genera incertesa, inquietud i desànim entre un voluntariat que suporta tota la responsabilitat legal i administrativa.
Cada cop són menys les entitats que sol·liciten ajudes i perdem instruments imprescindibles de cohesió social i desenvolupament comunitari, a més de serveis assequibles per a moltes persones. El 2024, el pressupost anual de l’Ajuntament per a deu casals de barri gestionats per empresa ha estat de 767.500 euros i per a 31 entitats veïnals de 700.000 euros, incloent-hi tallers, personal de dinamització, activitats de sensibilització , festes de barri, l’activitat federativa i el funcionament de cada entitat.
La major eficiència relativa en el finançament de les activitats dels barris, amb un cost menor per unitat territorial (76.750 per a empreses i 22.580 per a associacions) és evident i descansa sobre el treball no remunerat del voluntariat a què es sotmet tota mena de desconfiances i pressions.
Mentre que les empreses es limiten a certificar l’obra feta i a presentar al cobrament una factura mensual, les associacions han de justificar al cèntim cada despesa amb centenars de factures i justificants de pagament i estan sotmeses a tota mena de desconfiances.
A les empreses se’ls concedeix el dret al lucre, a les associacions se’ls menysprea la feina voluntària.
És així la naturalesa de l’estat en què estem.
D’associacions i subvencions
Publicat a la secció "Con mano izquierda" del diari "Última Hora" el 19/01/2025
-