El diumenge dia 10 de novembre, al Santuari de Monti-Sion a Porreres, va tenir lloc la jornada anual d’associacions de Veïns de Palma. Entre les 9.30 h i les 18 hores, 50 persones de més d’una vintena d’associacions veïnals treballarem sobre la crisi de l’habitatge, sobre la necessitat d’un canvi de rumb en matèria de turisme i també sobre l’accés a recursos públics i subvencions.
S’analitzaren problemàtiques que es viuen des de la perspectiva ciutadana i veïnal i les seves causes, però també es plantejaren alternatives i accions possibles per fer-les visibles i avançar. La participació va ser molt activa i amb moltes aportacions que han estat recollides. Ara toca redactar els documents generats i que serviran de base per al treball.
Cal assenyalar que s’han tractat temes estratègics que estan incidint de manera important en la transformació de la realitat social i econòmica i la de les generacions futures. El moviment veïnal es posiciona davant dels nous reptes, però mantenint la seva naturalesa i la seva raó de ser, com és la defensa dels interessos de la majoria social, fent barri, fent ciutat i fent comunitat des de la força de la unió.
Pel que fa a l’habitatge, les entitats veïnals apostem per la construcció d’habitatge social, protegit i que en cap cas pugui passar al mercat lliure, així com per mesures de contenció de preus al mercat. Si l’habitatge és un ben social per damunt de tot, s’ha de garantir que sigui assequible per a la població i no pot quedar en mans d’un mercat especulatiu que només el contempla com una mercaderia.
Pel que fa al turisme, l’opció més important és el decreixement i la implementació d’altres sectors productius per rompre l’absoluta dependència de l’activitat turística que, malgrat que creix i acumula beneficis, està empobrint a la majoria social treballadora, com es pot constatar en la incapacitat d’anivellar inflació i salaris. A més de ser una activitat amb una forta incidència en la crisi d’habitatge que ens du del pis al barraquisme del qual varen sortir en la dècada dels anys 70.
Sobre recursos i subvencions, analitzarem la situació de la pròxima convocatòria de subvencions, que encara no se sap ni quan estarà en marxa i les conseqüències molt negatives per a la possibilitat de dur endavant projectes socials. Són les institucions les que no respecten terminis per a una tramitació i abonament de recursos viable i adaptada a les necessitats reals i fins i tot als condicionants que les mateixes institucions estableixen.
També analitzarem que Sant Joan i l’Àngel són activitats ciutadanes generades per la Federació d’Associacions de Veïns de Palma i que s’han mantingut al llarg de 40 anys. Com a tals, mereixien un reconeixement institucional i un respecte, real i formal, a la titularitat irrenunciable com a patrimoni cultural del moviment veïnal. Igual que els Premis Rosa Bueno, per respecte a la figura de Rosa, sempre vinculada a la Federació d’Associacions de Veïns de Palma, des de la seva fundació fins a la seva mort.
També s’aprovaren una resolució sobre la necessitat imperant de treure les centrals fotovoltaiques en sòl rústic de la llei de projectes industrials estratègics i de la declaració d’interès general, a més d’establir una moratòria per aturar l’allau de projectes actuals.
Una altra resolució va ser l’oposició a la retallada per la qual només les entitats declarades d’UPM podran participar en els plens de l’Ajuntament. Considerem que es tracta d’una nova ocurrència interpretativa del Reglament Orgànic de Participació Ciutadana que fins i tot reconeix el dret a intervenir en el ple de grups informals d’afectats.