20.2 C
Palma

Més de 20.000 persones surten al carrer contra la massificació en una protesta històrica

(Extret del diari Última Hora, 21/07/24)

-

Milers de ciutadans de les illes, 50.000 segons els organitzadors i més de 20.000 segons la Policia Nacional, han pres aquest diumenge els principals carrers turístics de Palma per exigir un canvi de model i un pla alternatiu a l’actual massificació i saturació que pateixen les Illes . Més de 100 entitats de les Illes van convocar aquesta protesta sota el lema “Menys turisme més vida”.

La gran manifestació contra la massificació turística, la primera d’aquestes característiques que se celebra a les Illes després de l’èxit de les protestes a les Canàries, ha congregat una varietat de persones en una mostra evident que el estar farts i el cansament amb la saturació turística és ja un fenòmen transversal d’una gran capil·laritat.


Partits polítics:

No s’han vist líders del PP, tot i que la presidenta del Govern ha convocat la Mesa contra la Massificació, però sí que han estat a la manifestació alguns militants de la formació conservadora. Les files socialistes han tingut una nodrida representació, entre les quals la del diputat i exconseller de Turisme Iago Negueruela, o la consellera i expresidenta del Consell, Catalina Cladera. També presència de Més, amb Jaume Alzamora i Vicenç Vidal, i de Podemos, amb Jesús Jurado, entre d’altres representants.

La concentració ha començat a les 19.00 hores però fins passades les 19.20 no sortia la capçalera amb la pancarta “Menys Turisme, més vida”. Quaranta minuts després, a les 20.00 sortia la cua des del Parc de ses Estacions. La manifestació ha recorregut la zona zero del turisme a Palma ja que ha discorregut pels principals carrers turístics, com ara Sant Miquel, Colom, la Plaça Major o el Born. Durant el recorregut, molts turistes que es trobaven al centre de la ciutat assistien amb curiositat i sorpresa a la protesta. A les terrasses de la Plaça Major i Cort s’han trobat turistes i manifestants sense que es produïssin incidents importants. Al Born, els propietaris dels bars havia retirat les terrasses com a mesura preventiva.


El vicepresident del Govern, Antoni Costa, havia demanat la setmana passada que la manifestació fos pacífica, tant amb els residents que no es volguessin sumar a les protestes com amb els turistes. No s’han produït incidents, cosa que sí que s’ha vist en altres concentracions contra el turisme en municipis com Barcelona, ​​on alguns residents van fer servir pistoles d’aigua contra els turistes asseguts a les terrasses.


Varietat de cartells:

Durant tot el recorregut, que s’ha prolongat durant dues hores de principi a fi, s’han corejat consignes contra el turisme i a favor del decreixement en un ambient majoritàriament festiu. S’han vist pancartes contra la massificació, contra la situació immobiliària i de l’habitatge a les illes, contra els jets privats i els creuers i fins i tot a favor de Palestina a una protesta que ha acabat sent molt variada.

La manifestació ha conclòs a es Born passades les 20.00 hores, gairebé en el moment en què sortia la cua del Parc de ses Estacions. Allà s’ha llegit un manifest on s’han reclamat mesures contra la saturació i la massificació turística. La lectura del manifest ha anat a càrrec de Bel Miquel, Sílvia Rechac i Rosa Garcias, del grup Pitxorines, a més de Júlia Mérida.
«Som aquí per exigir un canvi de rumb radical de la nostra realitat, per denunciar la massificació turística, i el model econòmic: el monocultiu turístic», afirmava el comunicat. Els organitzadors han denunciat que es preveu que aquest any arribin 20 milions de turistes, un rècord total que supera els 17,8 milions que van arribar l’any passat. «Això destrueix el territori, precaritza els treballadors, genera desigualtats i especula amb els serveis de primera necessitat, com és el drama actual de l’habitatge, que s’ha convertit en una mercaderia al servei del negoci turístic».

Lamenten que Mallorca sigui ja una macrourbanització, que ja no hi hagi comerços tradicionals o que el teixit social dels pobles i ciutats es vagi perdent, igual que la llengua i la cultura pròpies.

Les conseqüències:


També han denunciat les conseqüències que aquest model té en consum d’aigua, de depuració, en un sistema educatiu tensionat per l’arribada de mà d’obra de manera constant que ha fet que la població de les Illes hagi augmentat un 82% en els darrers anys.

«Avui hem fet un cop a taula. En plena temporada turística hem sortit a fer nostres els carrers. Només amb l?organització popular, amb uns col·lectius i entitats de la societat civil forts, podrem aconseguir un canvi», asseguren els organitzadors.

Han demanat als assistents que la mobilització continuï «per aconseguir una societat més justa i més igualitària» i han anunciat que continuaran pressionant per un decreixement turístic i per un canvi de rumb. “El que necessitem és menys turisme i més vida”, han dit.

Els organitzadors demanen actuacions en habitatge, limitant la compra als qui no portin cinc anys de residència, una moratòria turística, reconversió d’hotels obsolets, no augmentar les grans infraestructures, reduir el nombre de vols i restringir la navegació recreativa o el nombre de cotxes, entre altres mesures.

Última Hora, 21/07/2024

DEIXA UNA RESPOSTA

Si us plau, introdueix el teu comentari!
Introduïu el vostre nom aquí

Entrades recents

has de llegir

Xarxes socials

0SeguidorsSegueix
0SubscriptorsSubscriure