23.5 C
Palma

EL TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTIFICA DE LES ILLES BALEARS A FAVOR DEL LLOGUER TURÍSTIC ALS HABITATES PLURIFAMILIARS A PALMA

-

El 15 de setembre passat es feia pública la resolució de Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, sentenciat que havia d’estimar-se el recurs contenciós administratiu, presentat per HABTUR BALEARES contra l’acord del Ple de l’Ajuntament de Palma de prohibir el lloguer turístic en els habitatges plurifamiliars en tot el terme municipal, considerant que una activitat com el lloguer turístic sí està compresa dins el concepte de “servei”  i s’ha de ponderar l’equilibri entre les exigències de la llibertat de mercat i liberalització de serveis derivats de la Directiva Europea. En resum, la llibertat de mercat i negoci per damunt de les demandes expressades per la ciutadania afectada pel lloguer turístic.

El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears no té en consideració les 5.469 signatures acreditades, que van avalar la Iniciativa Popular presentada per la Federació d’Associacions de Veïns de Palma i que estan a la base de l’acord de Ple de l’Ajuntament i que representen una quantitat superior als vots obtinguts per qualsevol dels regidors de Cort. La sentència no té en compte ni valora:

– La incompatibilitat entre l’oci turístic i la residència dels que habitem la ciutat.

– Les molèsties per soroll i música alta a qualsevol hora, especialment durant la nit.

– La incidència sobre el lloguer residencial, provocant un augment dels preus i ho fa inaccessible per a la majoria de la població i limita l’oferta de forma alarmant.

– El caràcter submergit de l’activitat, que en molts de casos, fins i tot en el lloguer legal, no declara la totalitat dels seus ingressos i manté una bona part de la mà d’obra que utilitza sense contractes ni cotitzacions.

– L’enorme cost per a l’administració pública que suposa controlar una activitat dispersa per tota la ciutat i amb una constant mobilitat dins l’espai urbà. 

– La impossibilitat d’assumir el cost del control per part de l’administració converteix aquest negoci en incontrolable, en un nucli d’activitat econòmica i treball submergit, en un generador d’infinites molèsties per a la vida de la ciutadania resident.

Rebutgem la sentència de Tribunal i li instem a sortir de la seua talaia de poder i a escoltar als que patim les conseqüències d’aquesta activitat que, tot i estar prohibida a Palma, se segueix practicant amb absoluta impunitat.

Rebutgem la sentència també pel plantejament de que es faci una zonificació en què s’admeti el lloguer. La rebutgem per la senzilla raó que no estem disposats a decidir de quins barris cal expulsar la població i la sacrificarem en nom del negoci de grans fons financers i grans tenedors.

Celebrem que, malgrat la sentència, l’Ajuntament disposi de normativa suficient perquè el lloguer turístic en habitatges plurifamiliars segueixi prohibit a la nostra ciutat, però cal seguir vigilants i no confiar-nos.

Instem a l’Ajuntament de Palma a recórrer la sentència i a documentar adequadament les nombroses denúncies i queixes que avalen les demandes ciutadanes, també a explicar al tribunal quin és el cost de poder assegurar el compliment de les ordenances municipals en aquest camp d’activitat.

Exigim un sistema d’inspecció eficaç i d’acord amb la dimensió de el problema, que duguin a terme les institucions competents. La ciutadania no podem exercir d’espies dels nostres veïns, com se’ns demana cada vegada que denunciem, i se’ns exigeixen proves físiques que difícilment podem obtenir amb els nostres mitjans, en comptes d’iniciar el seguiment oficial des de l’administració competent. 

Aquest és un tema transcendental per al present i el futur de la nostra ciutat i de la nostra activitat productiva i com a ciutadania organitzada i compromesa diem alt i clar que

NEGOCI TURÚSTIC I DE VACANCES I BARRI RESIDENCIAL NO SÓN COMPATIBLES

VOLEM UNA CIUTAT LLIURE DE LLOGUER TURÍSTIC EN ELS HABITATGES PLURIFAMILIARS

DEIXA UNA RESPOSTA

Si us plau, introdueix el teu comentari!
Introduïu el vostre nom aquí

Entrades recents

has de llegir

Xarxes socials

0SeguidorsSegueix
0SubscriptorsSubscriure