23.5 C
Palma

En defensa dels valors democràtics

-

Com a moviment veïnal venim d’una llarga trajectòria de lluita per la democràcia i d’un exercici permanent de participació ciutadana, sense la qual la democràcia queda molt reduïda a una qüestió merament formal. També volem recordar que va ser la Federació qui va aconseguir, via judicial, la retirada de l’Ordenança Cívica a Palma, que retallava drets fonamentals.

Ara, davant les actituds violentes i l’exhibició de símbols franquistes i ultres, per part de grups minoritaris que aprofiten el dret de manifestació que ells prohibiren si poguessin i que estan proliferant aquests dies en mig del debat polític institucional, considerem molt important que siguem capaços de respondre amb seguretat i fermesa per la defensa de les llibertats conquerides, que no deixem que la crispació i l’enfrontament es traslladi al conjunt de la societat, que ens duu cap a la divisió i fragmentació en els nostres barris i les nostres ciutats.

Una societat democràtica no pot donar visibilitat als que representen un retrocés antidemocràtic i la millor manera de combatre aquesta presència és justament reforçar els drets i llibertats conquerides, diferenciant clarament entre la llibertat d’expressió i manifestació de qui defensa aquests drets i de qui els vol destruir, actuant en conseqüència.

Per reforçar els drets democràtics cal defensar la separació de poders i el joc democràtic en tota la seva complexitat i malgrat les seves contradiccions, inherents a la pluralitat i diversitat de posicionaments, aspectes que també formen part del moviment veïnal. La maduresa d’una societat democràtica es demostra per no tenir por davant grups minoritaris que ens volen dur cap enrere, a temps passats, i per saber mantenir la calma davant del debat i no deixar-se dur per provocacions.

Per això, en matèria de drets i llibertats, en el moment actual demanem:

1.- Que no es permeti de cap manera la exhibició de símbols antidemocràtics, manifestament feixistes, que s’estan utilitzant en manifestacions públiques, juntament amb actituds violentes, i que no poden quedar en la impunitat.

2.- Reforçar els drets i llibertats, amb la derogació de l’anomenada “llei mordaça” i el concepte jurídic de “desordres públics agreujats” que es podem aplicar directament a qualsevol tipus de manifestació, fins i tot pacífica, i retalla de forma injustificada el dret de manifestació, afectant a moviment populars democràtics.

3.- Millorar la justícia social, el compliment material i real de drets i valors recollits a la constitució i que, sovint,  semblen que només estan com a decoració i no es materialitzen de veritat, a més de millorar la participació ciutadana, el diàleg amb les organitzacions populars i tots aquests aspectes que ajudin a generar convivència i cohesió social.

DEIXA UNA RESPOSTA

Si us plau, introdueix el teu comentari!
Introduïu el vostre nom aquí

Entrades recents

has de llegir

Xarxes socials

0SeguidorsSegueix
0SubscriptorsSubscriure